Legjobb klíma fűtésre

Melyik klíma a legjobb fűtésre? Melyik az a klíma amelyik a legjobb fűtésre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel egyre gyakrabban találkozunk, ezért megpróbáljuk megválaszolni, ami viszont közel sem egyszerű. Hogy miért? Mert szinte mindenkinek más választ, és másfajta teljesítményű és márkájú klímát kellene ajánlani, ugyanis vannak alap szempontok, ami alapján a legjobb fűtő klíma kiválasztásra kerül.

Hogyan használja a légkondicionálót fűtésre?

Napjainkban a legtöbb klímaberendezés fordított ciklusú technológiával rendelkezik, amely egyetlen készülékről biztosítja a fűtés és a hűtés kényelmét. A legtöbb váltakozó áramú egység hideg és meleg szabályozási móddal rendelkezik. Tehát, ha kicsit hűvösnek érzi magát otthon, egyszerűen kapcsolja be a fűtési módot (általában a nap szimbólum gombot) a légkondicionáló távirányítóján, állítsa be a termosztátot az ideális hőmérsékletre, és dőljön hátra a beltéri egység fűti a helyiséget.

Ezzel már meg is válaszoltunk egy kérdést, ami alapján a legjobb klíma fűtésre kiválasztásra kerül: fűtésre optimalizált klíma legyen.

Hol szeretné használni a fűtésre is alkalmas klímát?

Ha a hétvégi házában, akkor mindenképpen Wifi vezérelt klíma a megfelelő választás, amelynek mérete igazodik a fűteni kívánt ingatlan méretéhez. Ha tudjuk, hogy lemegyünk a telekre, akkor be tudjuk állítani Wifin, hogy milyen meleg legyen a helyiségben mire megérkezünk. Nem muszáj, hogy a legcsendesebb kültéri egységgel rendelkezzen ( bár a mai inverteres modern klímák mindegyikének csendes a kültéri egysége) hiszen be tudjuk a telken úgy állítani a kültéri egység irányát, hogy ne zavarjon senkit. A hétvégi házban a fűtős klíma kondicionálni és temperálni tudja a levegőt, hogy 8-12 fok mindig legyen az ingatlanban.

Ha a folyamatosan használt ingatlanban szeretnénk használni a légkondicionálót fűtésre, esetleg családi házas övezetben, akkor célszerűbb egy csendes kültéri egységgel rendelkező fűtésre optimalizált klímát választani.

A klíma választék felsorolásában mindig szerepel, hogy melyik klíma rendelkezik aktív szűrővel, katalitikus szűrővel, pollen szűrővel, UV fény fertőtlenítővel és egyéb extra légszűrővel. Ezek az extrák nagyon hasznosak, ha valaki érzékeny a pollenre, az atkákra a porra, hiszen a klíma nem csak fűti, hűti a levegőt, hanem hatékonyan szűri is. Így ha asztmás, légzési problémával küzdő személy van a családban, akkor célszerű olyan klímát vásárolni amelyikben van extra légszűrő és fertőtlenítő.

Funkciók, üzemmód, vezérlés

A legjobb klíma fűtésre akkor lesz praktikus, ha minél kevesebbet kell vele foglalkozni. Egyszer beállítjuk a megfelelő funkciókat és onnantól teszi a dolgát. Ezért ha jó klímát szeretnénk választani, akkor nem árt ha automatikus hűtés fűtés, temperálás, csepptálca, karterfűtés, automatikus páramentesítés, penészesedés gátlás funkcióval is rendelkezik.

A legjobb klímákban van néma üzemmód is, amit főként éjszaka tudunk élvezni, hiszen ilyenkor olyan csendes lesz a klíma, hogy nyugodtan tudunk aludni is miközben működik. A legjobb fűtő klímák légterelői is külön-külön beállíthatók, úgy mint függőleges és vízszintes irányban is, illetve ezek mozgatni is tudják a levegőt. Ha a klíma csak egy irányba fújja a levegőt, akkor a szobában a felső és alsó pontok között némi hőmérséklet különbség lesz míg, ha a klíma tudja swing üzemmódban mozgatni a levegőt, akkor egyenletes meleg/hideg lesz az egész helyiségben.

A klímáknál szokott lenni követési üzemmód is, amelynél a klíma működési iránya követni fogja a távirányító helyét. Ilyenkor a távirányítót úgy kell elhelyezni a szobában, hogy a klímára rálátása legyen.

Kérdések-válaszok

Láthatjuk tehát, hogy a mai korszerű sokfunkciós inverteres klímák szinte minden felhasználói igényt megpróbálnak lefedni, ezért a legjobb klímát fűtésre akkor tudjuk kiválasztani, ha a főbb igényeinket sorba rendezzük:

 • Mekkora helyiségbe szeretnénk a fűtő klímát elhelyezni?
 • Mekkora legyen a teljesítménye (helyiségmérettől is függ)?
 • Multi klímát szeretnénk egy kültéri egységgel, vagy legyen mindegyik beltéri klímának önálló kültéri egysége?
 • Legyen extra légszűrő, pollenszűrő, kék UV fény fertőtlenítő a készülékbe építve?
 • Automata páramentesítés funkció?
 • Energiaosztály? (A+++)
 • SCOP érték mennyire legyen magas (energia hatékonyság: minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a klíma működése).
 • Fűtés-hűtés időzítő be -kikapcsolás funkcióra szükségünk van-e?
 • Legyen Wifi a klímában?
 • Mennyire lehet hangos a kül és beltéri egység?
 • Legyen Sleep alvás funkció?
 • Légkeverés, ventilátor funkcióra szükség van-e?

Ha ezeket a szempontokat összeírtuk, akkor nagy valószínűséggel ki tudjuk választani a legjobb klímát fűtésre.

Itt és most kifejezetten azért nem ajánlunk klímát fűtésre, mert a klímaválaszték folyamatosan bővül és új funkciók is kerülnek bevezetésre, illetve sok funkció beépül alapértelmezetten a készülékekbe. Ilyen például, hogy a fűtésre optimalizált klímák magas SCOP értékkel bírnak, és tartalmaznak a hibamentes működéshez minden biztonsági funkciót, hogy ne jegesedjenek el.

A legjobb klíma fűtésre Önnek

Ha nem tudja ezek után sem kiválasztani, hogy melyik a legjobb klíma fűtésre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen munkatársainktól segítséget, vagy válasszon fűtésre optimalizált klímáink közül olyat, amely megfelel a saját igényeinek.