Klíma típusok

Klímaválasztás előtt áll? Akkor bizonyára izgatottan tervezi, hogy milyen lesz majd kényelmesen, gombnyomásra hűsölni, vagy épp melegedni a házunk kedvenc sarkában, és lelkesen válogat a különböző klíma típusok között. A változatos klímaberendezések forgatagában azonban könnyű eltévedni: hiába tetszenek meg bizonyos klíma típusok, ha utána kiderül, hogy egyéni körülményeinek valami egészen más felelne meg. Szerencsére mi azért vagyunk, hogy segítsünk: lássuk mi a különbség az egyes klíma típusok között!

Mire használná a klímát?

A klíma típusok közötti választás elsődleges feltétele, hogy tudjuk, mit szeretnénk. A legismertebb azok a klíma típusok, amelyek az év legmelegebb hónapjaiban hűs szobát varázsolnak a legforróbb helyiségből is. Léteznek azonban olyan klíma típusok is, amelyek fűteni is képesek – bizonyos lakókörnyezetekbe vagy éppen irodákba sokszor ez bizonyul a legjobb megoldásnak, és még energiát is megtakarít. Ha ilyen klímában gondolkodik, fontos, hogy kifejezetten téliesített, fűtésre optimalizált modellt válasszon.

Mindenképp átgondolandó emellett, hogy mik azok a tulajdonságok, amelyekben nem hajlandó kompromisszumot kötni. Fontos önnek, hogy a lehető legkönnyebben kezelhető berendezést válassza? Vagy szívesen vásárol kicsivel komplexebb rendszert, ha cserébe kiemelkedően csendes készülékeket kap? Ezeket érdemes mérlegelni, és legkésőbb a kora tavaszi időszakig dűlőre jutni.

Inverteres? Ez mit jelent?

Ha nemrég kezdte a klíma típusok közötti böngészést, biztosan Önnek is feltűnt, hogy a klímákkal kapcsolatos leggyakrabban előforduló kifejezés az “inverteres”. Ez nem jelent mást, mint hogy ezek a készülékek az egyszerű ki/be kapcsolásnál sokkal finomhangoltabb rendszer szerint működnek: ha a helyiség hőmérséklete közel van a klímán beállított hőmérséklethez, alacsonyabb teljesítményen működik, ezzel energiát (akár 40%-ot!) takarít meg. Számos egyéb előnyük miatt 2015-től Magyarországon kizárólag inverteres klímákat forgalmaznak.

Milyen klíma típusok közül választhat?

A legfontosabb szempontok után térjünk is a lényegre: milyen különbségek vannak az egyes klíma típusok között?

Hogy ehhez segítséget adjunk, a következő szempontokat vesszük végig:

  • mozgathatóság
  • kivitelezés
  • teljesítmény
  • extra funkciók

Mozgathatóság

Ebből a szempontból a klíma típusok közül két fő fajtát különböztetünk meg: a split és a mobil megoldásokat. Ahogy a nevük is sejteti, utóbbi, azaz a mobil klíma egy bizonyos távon belül mozgatható, míg a split klímáknak fix helyük van. (Az elnevezésük az angol split szóból ered, amely annyit jelent: elválasztott.) A klíma típusok közül a fix rendszereket jellemzően lakásokba, családi házakba, irodákba szoktuk ajánlani, míg a mobil klímákat akkor tartjuk a legjobb megoldásnak, ha fontos a villámgyors beszerzés és beszerelés. A mobil klímák szintén elérhetőek split (beltéri+kültéri egység) kivitelben, vagy gégecsővel szerelt változatban.

Klíma típusok kivitelezés szerint

A fix és mobil klímák kategóriái mellett kivitelezés szerint is különbséget teszünk a klímaberendezések között.

A split klíma típusok kategóriáján belül például megkülönböztetünk mono és multi split rendszereket: előbbi egy kültéri és egy beltéri egységből áll, utóbbit pedig egy kültéri és több beltéri egység alkotja. Nagy előnye, hogy kevésbé rontja az épület külső megjelenését, és hogy segítségükkel helyiségenként külön szabályozhatjuk a hőmérsékletet. Ezek mind oldalfalra szerelhető készülékek.

Léteznek úgynevezett kazettás klímák is – ezeket általában olyan terekbe javasoljuk, ahol zárt álmennyezet van. Két legnagyobb előnye a kiemelkedően egyenletes hőelosztás és a diszkrét, szinte észrevétlen megjelenés.

A parapet klímák kereskedelmi irodai helyiségekbe, illetve tetőtérbe ideálisak. Az oldalfali split klímáknál nagyobb helyet foglalnak el, ugyanakkor nagyobb teljesítményűek is. Elhelyezésben nagyobb rugalmasságot biztosít, ugyanis a beltéri egységek felszerelhetők a fal padlóhoz közeli részére, vagy a mennyezetre.

Légcsatornás klímát leginkább akkor érdemes választani, ha egy épületen belül sok helyiség kell, hogy klimatizált legyen: ezek a klíma típusok egy központi beltéri egység segítségével a ház több pontjára képesek eljuttatni a hűtött vagy fűtött levegőt, szellőzőnyílásokon keresztül. A légcsatornás klímák szinte teljesen zajmentesen működnek, ráadásul egyes típusok képesek friss levegő befúvására, valamint kiszűrik az allergén anyagokat. .

Teljesítmény

A klíma típusok teljesítménye általában 2 és 40 kilowatt között mozog. Hogy mekkorára van szükségünk, azt a klimatizálandó helyiség mérete határozza meg. Általános szabály, hogy 10 négyzetméterenként 1 kilowattal érdemes számolni, de emellett természetesen figyelembe kell venni olyan adottságokat is, mint a szigeteltség vagy a belmagasság.

Extra funkciók

Napjaink klímaválasztéka mindenki igényeire választ ad. A leggyakrabban felmerülő “extra” kívánság a levegőtisztítás: ám tudnunk kell, hogy ez ma már alapfelszerelésnek számít, hiszen minden klíma rendelkezik levegőszűrőkkel. Ehhez hasonló igény a távirányító, ami mára szintén alapvetővé vált.

Egyre népszerűbb klíma típusok a wifihez csatlakoztatható készülékek, amelyek lehetővé teszik, hogy a hozzájuk tartozó applikáció segítségével a világ bármely pontjáról szabályozhatja őket.

A klíma típusok közül kiválasztani a legmegfelelőbbet igazi kihívás. Mi azt javasoljuk, helyszíni egyeztetés nélkül nem érdemes vásárolni: ennek során munkatársunk részletesen felméri a helyiségeink adottságait és felhasználói igényeinket, így biztosítva, hogy a legjobb döntést hozzuk meg. Keressen minket bizalommal, akár már ma!

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás