Split klíma

Split klíma: mikor jó választás?

Legyen forró nyár vagy hideg tél, a klíma otthonunk egyik leghasznosabb berendezése lehet, ez nem vitás. A klímavásárlás előtt állók egyik legnagyobb dilemmája a megfelelő klímatípus kiválasztása, illetve a válasz a következő kérdésre: mobil vagy split, azaz osztott klíma az ideális számomra? Cikkünkben körbejárjuk, mit érdemes tudni a split klíma berendezésekről, és szempontokat adunk a választáshoz.

Kiindulópont: split klíma kisokos

A klímaberendezések működése egyszerű igényen alapul: megváltoztatják a szoba levegőjének hőmérsékletét. Ezt a műveletet a kompresszor végzi, az általa hűtött vagy fűtött levegő pedig egy szűrőn keresztül távozik a célzott helyiségbe. A klíma típusokat elsődlegesen a szerint különböztetjük meg, hogy ez a kompresszor hol helyezkedik el. Mobil klíma esetén egyetlen készülékben összpontosul minden: a szobában lévő egységben dolgozik a kompresszor, az elhasznált levegőt pedig egy gégecsövön keresztül kell kivezetni. Split klíma esetén – ahogy nevéből is adódik – a kompresszor és a hűs levegő kifúvása megosztott formában, két külön készülékben történik: a kültéri egységben végzi fontos (és zajos!) munkáját a kompresszor, a beltéri egység pedig a kívánt hőmérsékletű, szűrt levegővel árasztja el a helyiséget. Az egységeket rézcső köti össze.

A split klíma típusai között a beltéri egységek méretében és jellegében rejlenek a legfőbb különbségek. Ha egy kültéri egységhez egyetlen beltéri egység kapcsolódik, mono split, ha pedig több, akkor multi split klímának nevezzük.

A kazettás klíma zárt álmennyezetbe illeszthető, így megjelenésre alig észrevehető. Remek hőelosztást biztosít nagy területek esetén is: ezért különösen népszerű választás üzlethelyiségek, ipari helyiségek és irodák számára.

A parapet olyan split klíma, ami megjelenésre leginkább a radiátorokhoz hasonlít: méretben is hasonló és elhelyezkedésükben is közös, hogy gyakran az oldalfal aljára szerelik őket – ugyanakkor a mennyezetre is rögzíthetők. Külső egység tekintetében rugalmasabbak az oldalfali klímáknál, ám beltéri egységük nagyobb helyet foglal, amivel viszont nagyobb teljesítmény is jár.

A légcsatornás klíma működése a kültéri egység mellett egy központi beltéri egységen alapul, amely szellőzőkön keresztül “szállítja” a hűtött vagy fűtött levegőt. Szellőztetésre is alkalmas.

Mikor érdemes split klímát választani?

Ha nem kell, hogy a klíma költözzön

Költözés alatt pedig nemcsak a teljes háztartás átköltöztetését értjük, hanem azt is, szükséges-e, hogy a klíma mozgatható legyen egyik helyiségből a másikba, vagy épp a teraszra. Nyaralótulajdonosok, hétvégi házakba ingázók és albérletlakók számára gyakori, hogy a fix split klíma rendszerekkel szemben mobil klímát választanak. Ha azonban pontosan tudjuk, a lakás mely helyiségeit szeretnénk klimatizálni, hosszú távon jobb megoldás az oldalfali mono vagy multi split klíma. Üzlethelyiségbe vagy irodába keres ideális légkondicionálót? Szintén az osztott klímaberendezés lehet jobb megoldás – ez esetekben érdemes tájékozódni a kazettás, parapet vagy légcsatornás klímaberendezésekről.

Ha nagy területen használná

Akár nagyobb egybenyíló tér van a lakásában, akár üzleti vagy ipari helyiségbe keresi az optimális klímaberendezést, szélesebb választási lehetőségei vannak, ha split klíma berendezésben gondolkodik, mert ezek a típusok jóval egyenletesebb hőelosztásra képesek. Ezen kívül hosszú távon költséghatékonyabb megoldást is jelentenek.

Ha fontos az esztétikus megjelenés

A split klíma berendezések egyik legnagyobb előnye, hogy beltéri egységeik kis méretűek, így nem feltűnőek. A lakóépületekben népszerű oldalfali készülékek minimalista megjelenésükkel és látótéren kívüli, magas elhelyezkedésükkel nem bontják meg a gondosan berendezett szoba harmóniáját. Ugyanakkor olyan megoldások is elérhetőek, amelyek egyenesen láthatatlanok: ilyen például a kazettás klíma és központi légkondicionáló.

Ha csendes megoldásra vágyik

A split klíma jól hallható különbséget jelent a mobil klímaberendezéshez képest: mivel a zajos kompresszor a kültéri egységben helyezkedik el, a kellemes hűvös (vagy meleg) levegőt már csendben élvezhetjük. Természetesen a csendes, még csendesebb és egészen hangtalan klímák között is vannak különbségek: a leghalkabb típusoknak a légcsatornás és a kazettás berendezések mondhatók, de az oldalfali split készülékek is között is van, ami megközelíti a teljes zajmentességet.

Ha többet vár klímájától

Ha az alap porszűrésen felül alaposabb levegőszűrésre vágyik, vagy a csípősebb júliusi estéken túl akár télen is használná fűtésre a légkondicionálót, a split klíma felhozatalban nagyobb eséllyel találja meg a számítását. Ráadásul, ha az osztott megoldások egyikére voksol, már wi-fis berendezést is választhat, amely segítségével bárhonnan könnyedén irányíthatja a készülékeket.

Szeretne elégedett split klíma tulajdonos lenni? Hívja a Klíma24-et!

 

 

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás