Mi is az a H tarifa?

A tarifa igénylésével lehetőségünk van kedvezményes elektromos áramot vételeznünk a hálózatból, a megújuló rendszereinkkel működő fűtési rendszerek üzemeltetéséhez.

Ki igényelheti a H tarifát?

A szolgáltatást kizárólag lakossági felhasználásra lehetséges igényelni, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek működtetéséhez, hőszivattyúk, és keringető szivattyúk üzemeltetéséhez, napenergia felhasználására képes rendszerek üzemeltetéséhez, hogy kedvező árú villamos energiával üzemeltethetjük a fűtési rendszereinket.

Milyen készülékre igényelhető?

A mi esetünkben, hőszivattyús klímaberendezésekhez, és levegő- víz hőszivattyú rendszerekhez.

A H tarifa kedvezményes ára kizárólag a fűtési időszakban használható fel, október 15-től, egészen április 15-ig, amely 6 hónapot jelent. A hőszivattyús készülékek való fűtés üzemeltetési költsége így a felére csökken. A pontos értékekről érdeklődjön a szolgáltatójánál.

Hogy miként zajlik maga az igénylés?

A H tarifa megrendeléséhez szükséges fel kell venni a kapcsolatot a szolgáltatóval. A szolgáltatást rendeletben szabályozták, így minden szolgáltatónál elérhető. Minden szolgáltató saját igénylő lapot kínál a bejelentéshez, amelyet a fogyasztó az adataival, és a telepítést végző szakember a termék tulajdonságaival tölt ki. A berendezésekhez szükséges CE certifikációt amennyiben szükséges a telepítő csatolja a bejelentőhöz.

Fontos információ, hogy a B típusú és az éjszakai áram mellé is igényelhető a H tarifa.

Az almérő bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, amelyről kizárólag a telepített készülék üzemeltethető.

Az almérőről: hálózat meglévő elektromos teljesítménye nem változik, így a hőszivattyús rendszer miatti rendszerbővítésért nem kell fizetnie, mert a H tarifás mérőre ugyanakkora teljesítmény jár, mint a normál mérőórára. Amennyiben a szolgáltató a régi elektromos órát szabványosítani kötelez, akkor nagyobb költségekkel is számolhat az igénylő. A megtérülési idő ilyen esetben fontos kérdés, ezért érdemes egy gyors számítást elvégezni. Amennyiben tudjuk, hogy egy készüléket szeretnénk, akkor nem minden esetben éri meg az igénylés. Több készülék megtérülési ideje hatványozottan alacsonyabb, így véleményünk szerint 3-4 készüléknél várható 1-2 éven belüli megtérülés akkor, ha szabványosításra kötelezik a felhasználót. Itt akár 100 000 ezer forint feletti összeggel is számolhatunk, és természetesen csak évi 6 hónappal tudunk számolni. A jelenlegi tapasztalatunk szerint 3-4 hát az átfutási ideje az almérő telepítésnek, de ez szolgáltatóként eltérő lehet, így javasolt, már a telepítés előtt jelezni a villanyszerelő szakembernek a H tarifa igényét.

Milyen készülék felel meg a H tarifának?

A jelenleg forgalomban lévő hőszivattyús klímaberendezések 99%-a, és a levegő- víz rendszerek teljes kínálata, így Önnek nem lesz nehéz választása, viszont minden esetben ajánlott az készülék SCOP értékét figyelembe venni a termék kiválasztásakor. Mivel csak fűtési rendszerekhez igényelhető, így ez a fűtési mutató fontos tényező lehet a választáskor. Jelenleg a forgalomban lévő készülékek között az 5,1 SCOP érték a legmagasabb, ezzel számos készülék büszkélkedhet. A mi legjobb ajánlatunk ezzel az értékkel: Cooper & Hunter Arctic!

Miért fontos az SCOP mutató?

Ez az érték mutatja, hogy a készülék 1 kW felvett áramból, mekkora mennyiségű hőt képes leadni. Példaképpen, egy olajradiátor 1kW felvett áramból, 1 kW hőt képes leadni, ezzel szemben egy hőszivattyús klímaberendezés akár 5,1 értéket. Ugye, hogy nem mindegy?

Keressen a magasabb SCOP értékkel bíró készülékeket, a hatékonyabb fűtési teljesítmény eléréséhez.

Garantáljuk nem fog csalódni! Áruházunkban széles kínálatot talál fűtésre optimalizált klímaberendezésekből, a munkatársaink szívesen segítenek a megfelelő termék megtalálásában.