Melyik klíma tud fűteni?

Melyik klíma tud fűteni?

Ha a válasz az lenne, hogy minden klíma tud hatékonyan fűteni, az félrevezető lenne, ezért megpróbáljuk néhány mondatban leírni, hogy mi a különbség a kifejezetten fűtésre optimalizált klímák és a hagyományosan hűtő- fűtő klímának nevezett klímaberendezések között.

Melyik klíma alkalmas fűtésre, illetve mi a különbség a hagyományos, hűtő fűtő klímák, illetve a kifejezetten fűtésre optimalizált rendszerek között?

Melyik-klima-tud-futeni

  • Energia hatékonyság, akár -30 fokon is MAGAS SCOP azaz, A+++ BESOROLÁS,
  • Gyári tervezés, nagyobb és nehezebb beltéri és kültéri egység,
  • Anyagfelhasználás, mint egyedi téliesített kompresszorok,
  • Ár, több anyag, magasabb gyártási költség.

Fontos, hogy egy hűtő fűtő klíma, és egy fűtésre is optimalizált klíma teljesen más tervezés. Ellentétben a szóbeszéddel, hogy csak a fűtőszálak különböztetik meg egy normál hűtő fűtő klímától, a fűtésre optimalizált klímák más tervezéssel és anyagfelhasználással készülnek.

Példaképpen: Egy Gree Pulse 3,5 kW hűtő fűtő klíma kültéri egysége 25 kg. Egy fűtésre optimalizált szintén 3,5 kW-os Gree Amber Royal kültéri egysége 45 kg-os. Ez esetben vélhetően nem egy 20 kg-os fűtőszál a különbség. Ez egy egyszerű példa arra, hogy átlássuk, a gyártók külön igényeknek megfelelően tervezik meg az ilyen készülékeket.

Tehát, ha egy klímát nem optimalizáltak fűtésre akkor, és jelentősen lehűl a hőmérséklet, O foknál a klíma kültéri egysége befagyhat. Ez logikus is, hiszen a levegő páratartalma lecsapódik a kültéri egységen és jeget képez. Ez csökkenti a hőleadást, így a hatékonyságot is.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy +5 foknál egy fagymentes kültéri egység érezhető meleget képes leadni, de egy befagyott kültéri egység csak töredékét képes leadni a hőnek, mivel nem képes fel vagy leadni hőt a környezetből. Fontos, áramfelvétele azonos! Így érthető a klíma telepítők ajánlása, hogy nem érdemes olyan készüléket vásárolni, amely nem fűtésre optimalizált.

Honnan tudom, hogy egy klíma alkalmas fűtésre is?

Nagyon egyszerű a képlet, ha egy klíma alkalmas a -20℃ vagy ennél hidegebb üzemre is, akkor az egy fűtésre optimalizált klíma. Ha egy klímára az van írva, hogy -15℃-ig alkalmas fűtésre akkor az nem lesz jó télen fűtésre. Tehát ha kifejezetten fűtésre szeretne klímát vásárolni, amelyikkel természetesen nyáron hűteni is tud, akkor keresse azokat a klímákat, amelyek -20℃, -25℃, -30℃-ig tudnak fűteni. Ha tehát a leghidegebb hónapokban is célunk a fűtés klímával, akkor fűtésre optimalizált klímára van szükségünk! Ezek a készülékek akár -25 ℃ is gazdaságosan megállják a helyüket.

A piaci kínálat óriási, néha nehéz átlátni a piacon. De egy kis segítséggel könnyen átlátható. Íme:

A fűtésre megfelelő klímák piacát a Gree és Midea termékei vezetik, 90%-ban. A két gyártó szinte teljes kínálata fűtésre optimalizált. Ezt a 90%-ot a Gree és Midea termékein kívül ez a két gyártó OEM termékei, azaz másolatai töltik még ki. Itt gondolhatunk a SYEN, Cascade, Nord, és Polar készülékekre, amelyek Gree másolatok. Továbbá Vivax, Fisher, Star Light, és Bosch készülékekre, amelyek Midea másolatok. A két gyártónak számos OEM terméke elérhető még a piacon, a lista nem teljes. Az OEM termékek körülbelül 10%-kal alacsonyabb áron elérhetők a vásárlóknak, de írásunkban nem térünk ki rájuk bővebben.

A két gyártó legkeresettebb fűtésre is optimalizált készülékei:

A fűtős piac maradék 10%-át a japán gyártók töltik ki. Azon ügyfelek, akik szuper csendes működést, és hatékony fűtési berendezés keresnek általában Mitsubishi terméket választanak. Ár- érték arányban a legjobb eredeti Japán gyártó. Lekeresettebb terméke az AY sorozat, amely a piac legcsendesebb készüléke, 18 dB zajszinttel. A termékről bővebben: Mitsubishi AY35VGK.

A fűtésre optimalizált klíma méretezése.

melyik-klima-tud-futeniHa sikerül kiválasztani a megfelelő Fűtésre Optimalizált Klímát, akkor észre fogja venni, hogy ugyanannak a típusnak van olcsóbb és drágább változata is. Ez a teljesítmény miatt van. Meg kell találni azt a klímaberendezést amelyik pont abba a helyiségbe való ahova szeretné beszereltetni. Nem jó az sem, ha alul méretezi a klímát, hiszen állandóan 100% teljesítményen fog működni, miközben nem tudja felmelegíteni/lehűteni megfelelő hőfokra a helyiséget. A túlméretezés sem lesz előnyös, mert akkor gyakran ki-bekapcsol és ez a gazdaságos üzemnek nem használ. Ha tehát a megfelelő méretű klímát szeretné kiválasztani, akkor ne az árat nézze, hanem annak a helyiségnek a méretét amelyikbe a klímát telepíteni szeretné. Általában a kisszobákba (max:20nm) a 2.5kW-os fűtésre optimalizált klíma elegendő, az ennél nagyobb helyiségekbe a 3.5kW vagy ennél nagyobb klíma szükséges. A klíma adatlapján, illetve a gyártói leírásban szerepel, hogy mekkora méretű helyiségbe javasolt az adott berendezés. A fűtésre optimalizált klíma működése akkor megfelelő, ha nagy hidegekben is képes ellátni a feladatát, azaz hatékonyan fűteni a téli mínuszokban. A fűtésre optimalizált klíma télen sem fagy be. Azért, mert csepptálca fűtést alkalmaznak a kültéri egységben, amely időnként felmelegíti a csepptálcát, a kartert és így az összegyűlt kondenzvíz, illetve páralecsapódás kicsöpöghet a gépből és az nem fagy be. Ehhez az üzemmódhoz optimalizálni kell a berendezést, azaz olyan kiegészítőket kell beszerelni, ami a hagyományos nem fűtésre optimalizált klímákban nincsenek benne. Az inverteres kompresszor és a mozgó alkatrészek ezekben a klímákban szintén biztosítva vannak az elfagyás ellen, hogy a legnagyobb hidegben se álljon le a klíma működése fagyás miatt.

A fűtésre optimalizált klímák jelentős részében található kiegészítő fűtés, amely pár wattos, de akár -30 ℃ alatt sem engedi befagyni a klímát. Ha nincs ilyen kiegészítő fűtés akkor nagy hidegben a klíma automatikusan felfűti néha a kültéri egységét, és kifújja belőle a párás levegőt. Ezeket a klímaberendezéseket a nagyon hideg norvég éghajlati viszonyokra tervezték, tehát nálunk biztosan nem fognak csődöt mondani, akkor sem ha hidegebb lesz a szokásosnál. A korszerű fűtésre optimalizált klímáknál UV- fény levegő fertőtlenítés is van, illetve speciális finomszűrő a pollenek ellen.

A fűtésre optimalizált klímáknál a párátlanítás funkció is alap, a hőleadó egység felfűtésével majd leszárításával gyakorlatilag sterilizálja a hőleadót és így a legionella baktériumok és a penész sem tud megtelepedni rajtuk. A fűtésre optimalizált klímáknál alapértelmezett, hogy rendelkeznek párátlanító és légtisztító funkciókkal is, ami hosszú távon jelentős életminőség javulást jelent. Extra funkcióként ráadásul olyan légszűrő technológiás berendezéseket is talál kínálatunkban, amelyek minden allergént képesek kiszűrni.

Manapság a fűtésre optimalizált klímaberendezéseket 5-10 év garanciával árusítják, tehát tartósak.

A fűtésre optimalizált klíma vásárlása számos egészségi előnyt jelent. Egész évben optimális hőmérsékletet biztosít, így a hőség okozta rosszulléteket és a menetrendszerű megfázásokat is elfelejthetjük.

A korszerű fűtésre optimalizált klímáknál az üzemmód váltón beállíthatjuk, hogy automata üzemben működjön, hűtsön, fűtsön, vagy szimpla ventilátorként is használhatjuk a berendezést. A pormentes környezet a klíma „mellékhatása” de idáig senki nem panaszkodott, hogy kevesebbet kell takarítani. A por nem tűnik el a helyiségből, hanem megtalálható a beltéri egység belső légszűrőjében, amelyet éppen ezért célszerű néha kitakarítani, illetve szakemberrel kimosatni a gyártó által meghatározott időszakos karbantartás alapján. Ez azért is fontos, mert a fűtésre optimalizált klímák hatásfoka romlik, ha a berendezés belső része koszos. Ha nagyon koszos, nehezebben tudja a ventilátor keresztülfújni a levegőt a klímaberendezésen, ezért hosszabb ideig tart a kívánt hőmérséklet elérése.

A fűtésre optimalizált klíma kezelése nagyon egyszerű, megnyomjuk a megfelelő gombot a távirányítón, és rövid időn belül beáll a kívánt hőmérséklet. Ráadásul ezt nem csak akkor tehetjük meg, amikor otthon vagyunk: wi-fi csatlakozásra képes klíma választása esetén a világ bármely pontjáról irányíthatjuk készülékünket! Így, ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, a lakás kihűlése ellen végezhetünk temperáló fűtést, és azt is biztosíthatjuk, hogy jó meleg szoba várjon, mire hazaérünk.

Ha Ön is szeretne fűtésre optimalizált klímát vásárolni, akkor kérem válasszon bőséges és olcsó kínálatunkból, ha segítségre, tanácsra esetleg előzetes felmérésre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás