Fűtésre optimalizált klíma, vagy Hőszivattyú?

Ha klíma vagy hőszivattyú rendszert keres otthona fűtésére, hűtésére, akkor a hőszivattyú vagy a fűtésre optimalizált klíma elvégzi a feladatot. Mindkét rendszer sűrített hűtőközeget használ. A hűtésre használt klíma összegyűjti a hőt az ingatlan belső terében, majd kisugározza ezt a külső térbe. Fűtésnél összegyűjti a külső térből a meleget (ami még nagy hidegek esetén is képes felmelegíteni a cseppfolyós gázt), és kisugározza a belső térben.

A hőszivattyúk és a légkondicionálók lényegében hűtésnél a hőt az ingatlan belső teréből egy kültéri helyre szállítják, fűtésnél pedig megfordul az irány. Gyakran úgy gondolják, hogy a légkondicionálók hideg levegő előállításával hűtik le az otthont, de az igazság az, hogy lehűtik a házat azáltal, hogy eltávolítják a hőenergiát a lakótérből, és azt az ingatlanon kívüli helyre pumpálják. A klíma berendezések hőt vonnak ki a lakásból, akárcsak a hőszivattyúk hűtési üzemmódban. Valójában, ha egy légkondicionáló és hőszivattyús rendszer kültéri egységét nézzük, az átlagembernek nagyon nehéz lenne megkülönböztetni őket egymástól.

Különbségek a hőszivattyú és a klímaberendezés között

Noha hűtési módban lényegében megegyezik, a hőszivattyús fűtési mód teljesen más történet. A klímaberendezések nem biztosítanak meleg vizet, de a levegő-víz hőszivattyúk igen. A kültéri egységben található irányváltó szelepnek köszönhetően a hőszivattyú rendkívül hideg hőmérsékleten is képes felvenni a külső levegőből származó hőenergiát, és átadni a hőt a lakáson belül, ahol a hőt a levegőbe juttatja. A hőszivattyú képes fűteni és hűteni, és vizet is melegíteni de a légkondicionáló csak hűtésre, fűtésre használható, ez az elsődleges különbség a két klíma rendszer között. A hagyományos klímák egy részével is lehet fűteni télen, de igazán jó hatásfokkal fűteni csak a Fűtésre Optimalizált Klíma -val lehet, amelynek a kültéri egysége gyakorlatilag egy levegő-levegő hőszivattyú. A klímaberendezés kültéri egységét általában néhány wattos fűtőelemmel párosítják, hogy megakadályozzák a kültéri egység elfagyást a hideg hónapokban. A klímaberendezés és a segédfűtés együtt egy teljes fűtési és hűtési rendszert alkot.

Bár a hőszivattyú képes felfűteni egy ingatlant, ha a külső hőmérséklet fagypont alá süllyed, az a hőszivattyú hatásfokára is kihat, mivel az egységnek ilyenkor több energiára van szüksége a lakáson belüli meleg hőmérséklet fenntartásához. A tipikus hőszivattyús rendszerekben egy kiegészítő elektromos fűtőelem van a beltéri egységhez hozzáépítve, amely kiegészítő hőt sugároz, ha a külső hőmérséklet nagyon lecsökken. Mivel azonban az elektromos kiegészítő fűtés nem túl hatékony, egy másodlagos kiegészítő fűtés hozzáadása megoldást jelenthet erre a problémára. A kiegészítő fűtés olyan rendszert hoz létre, amely elsődleges hőforrásként a hőszivattyúra támaszkodik, de szükség esetén automatikusan átkapcsol például gáz vagy napelemes elektromos kazánra. Ez a Hybrid Heat ® technológia egyszerre hatékony és intelligens.

Melyik rendszer felel meg az Ön számára?

A hőszivattyú és a fűtő klímaberendezés egyaránt remek választás, de az Ön helyzetétől függően az egyik jobb lehet. Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor otthona fűtésére és hűtésére szolgáló rendszert választ.

Költségek készülékvásárlás, telepítés.

Míg a hőszivattyús rendszer alacsonyabb költségű beltéri egységgel rendelkezik, a kültéri egység költsége magasabb lehet, mint egy légkondicionáló berendezésé. A költségek mérlegelésekor fontos megérteni egy olyan rendszer telepítésének a teljes költségét, amely megfelelően fűti és hűti is otthonát. Egy képzett, tapasztalattal rendelkező klímás segíthet meghatározni az összes felmerülő költséget. (Keressen bennünket, ha segítségre van szüksége!)

Hatékonyság, üzemeltetési költség

Mérsékelten hideg külső hőmérsékleten a hőszivattyús rendszerek költséghatékony fűtést biztosítanak, csak elektromos áram felhasználásával. Ilyen körülmények között üzemeltetésük olcsóbb lehet azokhoz a rendszerekhez képest, amelyek drágább fűtési tüzelőanyagot használnak, például földgázt, olajat vagy propánt. Ahogy a hőmérséklet fagypont alá süllyed, a hőszivattyúnak több energiára van szüksége a belső kényelem fenntartásához, ami csökkenti a hatékonyságot és növeli a villanyszámlát. Ezt a problémát megoldhatja, ha párosítja a hőszivattyút egy kazánnal, és létrehoz egy hibrid fűtési rendszert. A hőszivattyús egység magasabb kezdeti költsége miatt azonban a hibrid rendszer drágább lehet, mint a légkondicionáló és a kazán, (gázcirko) általában párosított rendszere.

Hűtés üzemmódban mind a hőszivattyúk, mind a légkondicionálók magas SEER-besorolású modellek, amelyek energiahatékony hűtést biztosítanak a meleg nyári hónapokban. A SEER-besorolások olyanok, mint a fogyasztás egy autó esetében. Szabványos hatékonysági mértéket adnak, így összehasonlíthatja a különböző modelleket. Minél magasabb a SEER, annál hatékonyabb az egység. Fűtés üzemmódban a hőszivattyú hatásfoka SCOP van kifejezve. Minél magasabb a SCOP, annál nagyobb a hatékonyság. Az energiahatékonyság és az üzemeltetés költsége sok szempontból a helytől függ. Mérsékelt hőmérsékletű területeken a hőszivattyú jobb választás a hatékony fűtéshez, mint a rendkívül hideg telű területeken. Ha nagyobb hatékonyságú modellt szeretne, feltétlenül válasszon olyat, amely rendelkezik tanúsítvánnyal.

Élettartam

Az egyik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni, a rendszer hosszú élettartama. Noha számos olyan változó van, amely nagymértékben befolyásolja a légkondicionáló rendszerek várható élettartamát. A hőszivattyús klíma rendszerek 15-20-éves élettartammal bírnak, amely élettartam meghosszabbítható akár a duplájára is, a megfelelő időszakos karbantartások elvégzésével. Melyek ezek? A beltéri egységek jellemzően szépen összegyűjtik és eltárolják a port és a levegőben szállingózó részecskéket. Ezek egy idő után eltömik a finomszűrőket, amelyeket vagy cserélni, vagy tisztítani kell. A klímaszerelőknek vannak modern és hatékony eszközeik a szűrőrendszer és a teljes klíma megtisztítására. A tiszta klíma egyébként sokkal jobb hatásfokkal is üzemel.

A kültéri egység szintén ki van téve a szálló pornak, valamint a bogarak, darazsak fészkelhetnek bennük, beszövi a pók, nyáron a nyárfavirágzásnál szorulhatnak az apró kis pelyhek a külső hőcserélőbe. A külső hőcserélő tisztán tartásával javul a hatékonyság, illetve a hatásfok, míg ha valaki nem törődik a karbantartással akkor a készülék épségét is kockára teheti. Hiába kapcsol be ugyanis a kültéri egység ventilátora, nem fogja tudni áthűteni a hőcserélőt, ha a levegő útját elzárja a kosz.

Kérdezze meg a szakembert

Akár egy meglévő klíma rendszert cserél ki otthonában, akár először vásárol egyet, számos fontos különbséget kell figyelembe venni a hőszivattyú és a fűtésre optimalizált klíma közötti választás során. A helyzetnek leginkább megfelelő rendszer kiválasztása mellett meg kell határozni az egység méretét és fűtési/hűtési teljesítményét. Otthona fűtési és hűtési igényeinek megfelelő felmérése egy képzett klímás szakember által a legjobb módja annak, hogy meghatározza az Ön számára ideális megoldást. Munkatársaink készséggel segítenek felmérni igényeit és lehetőségeit, és segítenek eldönteni, hogy melyik hőszivattyús vagy fűtésre is alkalmas klímarendszert válassza.

 Ha kérdése van, vagy felmérést szeretne, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás