Klíma fűtésre

Néha amikor a rekkentő hőségben hűsölünk a klíma alatt, sokakban felmerül, hogy milyen jó lenne, ha télen megfordulna a működés, és a hűtő klíma forró levegőt tolna be a lakásba. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy fel lehet fűteni otthon anélkül, hogy jelentősen megemelkedne a villanyszámlája? Hogyan? Használja klímáját fűtésre!

Hogyan használja a légkondicionálót fűtésre?

Napjainkban a legtöbb klímaberendezés fordított ciklusú technológiával rendelkezik, amely egyetlen készülékről biztosítja a fűtés és a hűtés kényelmét. A legtöbb váltakozó áramú egység hideg és meleg szabályozási móddal rendelkezik. Tehát, ha kicsit hűvösnek érzi magát otthon, egyszerűen kapcsolja be a fűtési módot (általában a nap szimbólum gombot) a légkondicionáló távirányítóján, állítsa be a termosztátot az ideális hőmérsékletre, és dőljön hátra a beltéri egység fűti a helyiséget. A fordított ciklusú légkondicionáló használata egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb, mint a hordozható fűtőberendezések, amelyek túlterhelhetik az elektromos vezetékrendszert és hatalmas villanyszámlát generálnak.

Fordított ciklusú klímaberendezés otthona fűtéséhez.

Mi az a fordított ciklusú légkondicionáló?

A fordított ciklusú légkondicionálás egy olyan rendszer, amely fordított ciklusú technológiát alkalmaz otthona fűtésére és hűtésére egyaránt. Ez lényegében két rendszer egyben. A fordított ciklusú légkondicionáló alapvetően lehetővé teszi a váltakozó áramú egység hűtési ciklusának megfordítását (innen a „fordított ciklus”), hogy hűtés helyett hőt termeljen. Ha a fordított ciklusú egység hűtési módban van, úgy működik, mint egy normál légkondicionáló.

De hogyan működik a fordított ciklusú légkondicionáló?

Ahelyett, hogy energiát használnának fel hőtermelésre, a fordított ciklusú klímaberendezések (más néven hőszivattyúk) egyszerűen hőt pumpálnak a külső levegőből, és beviszik azt. A fordított ciklusú egységek egy hűtőközeg és egy külső hőcserélő segítségével termelik a hőt, hogy felszívják a kívülről érkező hőt, amelyet aztán egy kompresszoron keresztül pumpálnak a belső egység kondenzátorába, hogy felmelegítsék az ingatlan belsejét. A fordított ciklusú klímaberendezések további előnye, hogy szűrni és páramentesíteni is tudják az otthoni levegőt.

Most, hogy áttekintettük az alapokat, íme néhány tipp, hogyan használhatja légkondicionálóját otthona fűtésére.

Tartsa tisztán a beltéri egységet. A klímaberendezések belső részében lévő szűrők hajlamosak összegyűjteni a port és más kellemetlen részecskéket, amelyek penészt okozhatnak, és tűzveszélyesek lehetnek, ha hő kerül a keverékbe. A tisztítási utasításokat a kezelési útmutatóban találja.

Válassza ki a megfelelő hőmérsékletet: Programozza be az klímát úgy, hogy a hőmérsékletet otthonában 18 és 20 fok között tartsa. Minden e fölötti fokozat akár 10%-kal növelheti az energiafelhasználást.

Váltás automatikus módba: állítsa be a fűtési módot és felejtse el. Kapcsolja be az automatikus módot is. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a klíma fenntartsa a kívánt hőmérsékletet. Ezáltal a ventilátor a legrövidebb ideig üzemel a leglassabb sebességgel, hogy energiát takarítson meg.

Irányítsa lefelé a lamellákat: Ez biztosítja az optimális légáramlást otthonában télen, mivel a meleg levegő felemelkedik. Nyáron irányítsa felfelé.

Vegye igénybe az éves karbantartást. Egyes gyártók azt javasolják, hogy évente egyszer szervizeltesse klímaberendezését, hogy zökkenőmentesen és a lehető leghatékonyabban működjön. Ezzel elkerülhető a drágább javítás.

Mennyibe kerül egy fordított ciklusú klíma működtetése?

Beszéljünk a pénzről. Fűtési célokra a fordított ciklusú légkondicionáló átlagos üzemelése jóval olcsóbb, mint a gáz üzem, az infrapanel vagy az olajradiátor.  A fordított ciklusú egység szépsége az, hogy több hőt állít elő, mint amennyi energiát fogyaszt. Például 1 kW elfogyasztott villamos energia 4-5 kW fűtési vagy hűtési energiát termel. Akár hiszi, akár nem, egy fordított ciklusú klímaberendezés óránként még olcsóbb, mint egy mikrohullámú sütő..

Minden klímaberendezés fordított ciklusban működik?

Manapság a legtöbb új légkondicionáló fordított ciklusú modell, bár még mindig van néhány olcsóbb és régebbi modell, amely csak hűtőrendszerrel működik. Íme a fordított ciklusú klímaberendezések fő típusai:

Osztott rendszer vagy split klíma: Az osztott rendszer egy olyan légkondicionáló, amely két egységre oszlik – egy belül, a falra szerelve, a másik pedig kívül. Ez könnyen telepíthető, és a legjobb, ha egyszerre csak néhány helyiséget fűt.

Kazettás egység: A kazettás egység szintén osztott rendszer, de a beltéri egységet a plafonra kell szerelni. Ez masszívabb, mint egy falra szerelhető egység, és általában kereskedelmi és ipari célokra használják.

Multi osztott rendszer: Ez egy másik osztott rendszerű split légkondicionáló, amely több (legfeljebb hét) beltéri egységet tartalmazhat egyetlen kültéri egységgel. Ez jobb klímaszabályozást tesz lehetővé a ház egyes helyiségeiben.

Fali- vagy ablakrendszer: Ez egy egyetlen légkondicionáló egység, amelyben minden alkatrész egy dobozban van, és falra vagy ablakra szerelhető. Ezek csak egyetlen helyiséget tudnak hűteni vagy fűteni. Általában ez a legolcsóbb lehetőség.

Légcsatornás rendszer: A légcsatornás légkondicionáló a mennyezetben található központi beltéri egységen keresztül működik, amely azután minden helyiségben különböző csatornákhoz csatlakozik. Ez a lehetőség a legjobb az egész ház hűtésére vagy fűtésére. Kültéri egységgel is rendelkezik.

A fordított ciklusú klíma előnyei és hátrányai

Olcsóbb működtetés és energiahatékonyabb, mint a hordozható elektromos fűtőtestek. Drágább és nehezebben telepíthető, mint a hordozható elektromos fűtőberendezések.

Takarítson meg pénzt és vásároljon fűtésre optimalizált klímát, így fűteni és hűteni is tud egy klímaberendezéssel. A fűtésre optimalizált klíma megújuló energiaforrást használ, nem termel mérgező égéstermékeket, nagyon komfortos és könnyű kezelni, használni. Előny még, hogy nem tűzveszélyes, nincs láng, szűri a levegőt a belső térben.

Az ajtókat és ablakokat zárva kell tartani a maximális hatékonyság érdekében illetve megfelelően szigetelni kell a házat kívülről.

Akár 20 évig is eltarthat . A kültéri egységek zajosak lehetnek

Fordított ciklusú klíma vs gázfűtés

A gázfűtés hőenergiát állít elő, míg a fordított ciklusú légkondicionáló hőt szivattyúz a levegőből, ami sokkal energiahatékonyabb, így hosszú távon olcsóbb is. Lássuk.

Gázfűtés: 1kW gázt éget el, kb 1kW hőt termel.

Fordított ciklusú rendszer: 1 kW villamos energia fogyaszt, 3-4 kW fűtést termel.

Összességében a gázfűtés óránként sokkal többe kerülhet. De ha különösen hideg helyen él, akkor a gázfűtésnek energiahatékonyabbnak kell lennie, mivel a kültéri körülményektől függetlenül működik. A gázrendszerek gyorsabban is képesek felfűteni a helyiséget, mint a fordított ciklusú rendszerek. Mindenesetre bármelyik típus még mindig olcsóbb, mint az elektromos panel fűtés.

Fordított ciklusú klímaberendezés vs elektromos fűtés

A fordított ciklusú klímaberendezés legalább háromszor olcsóbb, mint az elektromos fűtőberendezés. Ennek az az oka, hogy az elektromos fűtőtestek teljesítménye egy az egyben működik. Nézze meg alább.

Villanyfűtés: 1kW elfogyasztott áram, 1kW hőt termel.

Fordított ciklusú rendszer: 1 kW áramfogyasztás, 3-4 kW hőenergiát hoz létre.

Ezzel együtt az elektromos fűtőberendezések hatékonyak lehetnek kis helyiségek fűtésére (pl:WC) és nem kerülnek sokba, nem kívánnak nagy beruházást.

Mennyibe kerül egy fordított ciklusú rendszer telepítése?

A légkondicionáló felszerelésének kezdeti ráfordítása számos tényezőtől függ, beleértve, de nem kizárólagosan az egység típusát, márkáját és méretét, hány beltéri és kültéri egységet kell felszerelni, mennyi csővezetékre és összekötő kábelre van szükség stb.

Megéri egy fordított ciklusú klíma?

A fordított ciklusú rendszerek energiahatékonyabbak, mint a legtöbb más fűtési rendszer, és sokkal környezetbarátabbak is. Ezenkívül könnyen használhatók, és viszonylag könnyen felfűthetik a nagy helyiségeket. Az egyetlen hátránya, hogy ezek telepítése és javítása többe kerülhet, de ezt az olcsóbb üzemeltetési költségek ellensúlyozzák. Ráadásul ez a fajta rendszer akár 20 évig is üzemelhet gond nélkül, tehát érdemes befektetni, ha télen melegen szeretné tartani otthonát.

A fűtésre optimalizált klímaberendezések jó alternatívája a gázfűtésnek, emellett télen, nyáron használhatja a komfortos kellemes belső légtér klimatizálására.

Ha segíthetünk, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot. Ha megtalálta kedvenc fűtésre optimalizált klímaberendezését, rendelje meg és kérjen hozzá akciós klíma telepítési csomagot is.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás