Fali vagy mobil klíma?

Fali vagy mobil klíma? Melyiket válasszam?

A klímavásárlás előtt állók egyik legégetőbb kérdése, klasszikus dilemma: fali vagy mobil klíma lenne az ideális számomra? Ahhoz, hogy ebben a kérdésben a lehető legjobb döntést hozzuk meg, körültekintően és releváns szempontok szerint kell körbejárni a témát. A Klíma24 csapata összefoglalója garantáltan segíteni fogja a döntésben.

Mi a különbség fali vagy mobil klíma között?

Köznapi nyelven azokat a készülékeket nevezzük fali klímának, amelyeket a szakma split klímaként ismer. A split angol kifejezés, jelentése osztott – ez arra utal, hogy a split klíma két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Előbbi végzi a “piszkos” (inkább zajos) munkát, azaz lehűti a meleg levegőt – majd a jellemzően oldalfalra szerelt beltéri egységen keresztül a helyiségbe juttatja azt.

Fali vagy mobil klíma között a legnagyobb különbség a mobilitás, vagyis a mozgathatóság. A mobil klímának tehát az a legnagyobb előnye, hogy működtetése nincs helyhez kötve: bárhol használhatjuk, és a beszerelése is sokkal egyszerűbb. Egyetlen elemből áll csupán, egyedül a meleg levegőt kifújó csövet kell kivezetni.

Lakásba

Társasházi lakás esetén a klímaválasztást mindenképp azzal kell kezdenünk, hogy tájékozódunk a ház szabályairól. A legtöbb esetben nincs akadálya a klíma telepítésének, sok helyen azonban szabályok vonatkoznak arra, hová lehet kültéri egységet szerelni. Egy lakásba fali vagy mobil klíma egyaránt megfelelő lehet, de ha megvan az opció, inkább split klímát javaslunk: kevesebb helyet foglal, szinte zajmentes, és hatékonyan szűri a városi levegőt.

Új építésű házba

Ha előttünk a lehetőség, hogy a nulláról megtervezzük épülő házunk légkondicionálását, a fali vagy mobil klíma kérdése szinte el is dőlt: ragadjuk meg az alkalmat és válasszunk split megoldást! Akár központi klímát is választhatunk, amely hatékony szellőzőrendszerként is funkcionál, és az elterjedt oldalfali klímáknál is észrevétlenebb.

Albérletbe

Abban az esetben, ha albérletben élünk, az első feladat – magától értetődően – megkérdezni a főbérlőt, nyitott lenne-e fali vagy mobil klíma beszerzésére. Ha egy split megoldásba is nem szeretne beruházni, egy mobil készülék beszerzésének valószínűleg nem lesz akadálya, hiszen annak működtetése és beszerelése nem igényel különösebb beavatkozást. Kissé zajos és kerülgetni kell, de ezek a hátrányok eltörpülnek amellett, hogy a legnagyobb nyári hőségben is képes felfrissíteni a levegőt.

Kertes házba

Meglévő kertes házban fali vagy mobil klíma beszerzése előtt mérlegelnünk kell a lehetőségeket. Fali klíma választása esetén lehetőségünk van például multi split klíma beszerelésére is: ez azt jelenti, hogy egyetlen kültéri egységhez több beltéri is csatlakozik, tehát több helyiség is hűthető-fűthető. Ha padlásszobánk is van, oda a fali klímák közül a parapet típust ajánljuk, amelyet a radiátorhoz hasonlóan az ablak alá is lehet szerelni, de a plafonra is rögzíthető – tehát nem igényel padlóra merőleges oldalfalat.

Terasz hűtéséhez

Ha fali vagy mobil klíma vásárlása előtt állunk, gondoljuk át azt is, szeretnénk-e a teraszt, erkélyt is hűteni! Ha a válasz igen, ezekre a helyekre mindenképp mobil klímát ajánlunk, hiszen egyszerűbb a telepítése, és csak idényjelleggel használjuk, így a hidegebb időkre biztonságba helyezhető.

Szorít az idő?

Azt tapasztaljuk, hogy sokan az alapján döntenek fali vagy mobil klíma mellett, hogy melyiket lehet gyorsabban megvenni és beüzemelni. Így szok, akik csak az elviselhetetlen nyári hőfokok közepette csapnak izzadt homlokukra, jellemzően úgy vannak vele, hogy nincs türelmük kivárni a fali klíma procedúráját, legyen mobil! Pedig a fali klíma csupán annyival vesz igénybe több időt, amíg szakértők segítségével kiválasztja a megfelelő modellt, és kivárja a néhány órát, amíg a profi csapat elvégzi a teljes körű beszerelést. A türelemért cserébe kicsi, alig feltűnő beltéri egységet, szinte zajmentes működést, wifi-irányíthatóságot, és energiatakarékos működést kapunk. Ráadásul a mobil klímákkal ellentétben a kondenzvízzel és a kivezetéssel sem kell foglalkoznunk.

Szeretné élvezni egy fali vagy mobil klíma nyújtotta frissességet, mire beköszönt a hőség?

Szívesen kikérné egy szakértő véleményét arról, vajon Önnek fali vagy mobil klíma a jó választás? Hívjon minket még ma a fent látható telefonszámon, örömmel állunk rendelkezésére!

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás