HMV tartályos vízmelegítő

HMV tartály, vagy használati melegvíz tartály. Miért van rá szükség?

Feltéve, hogy megfelelően méretezték és telepítették, a hőszivattyú több mint elegendő hőt tud szolgáltatni mind a helyiségfűtéshez, mind a meleg vízhez. Néhány dologra azonban ügyelnie kell, ha levegő-víz hőszivattyút szeretne melegvíz készítésére és magas hatásfokot szeretne elérni.

Hőszivattyúk és a hidegebb melegvíz-tartalékok kombinálása

Az egyik dolog, ami a hőszivattyút sokkal hatékonyabbá teszi, mint a többi fűtési típus, az a csökkentett üzemi hőmérséklet. Az olajjal, gázzal és elektromos árammal működő háztartási fűtőtestek 70-80°C körül melegítik a vizet, míg a melegvíz előállítására használt levegő-víz hőszivattyúk csak 55°C-ig lehetnek hatékonyak. Ezért nagy különbséget jelent a kibocsátó rendszer felületének növelése (nagyobb radiátorok és/vagy padlófűtés) és a hőveszteség lehető legkisebbre csökkentése megfelelő otthoni szigeteléssel.

Hidegebb lesz a víz a fürdőben és a zuhanyzómban?

Bár a hőszivattyú melegvíz-hőmérséklete nagyjából 20°C-kal alacsonyabb, mint más háztartási fűtőberendezéseknél, 30 másodperc zuhanyozás 55°C-os vízben még mindig súlyos égési sérüléseket okozna. Így azok, akik szeretik, ha forró vízben zuhanyozhatnak nem lesznek csalódottak. Az egyetlen különbség az lehet, hogy egy kicsit feljebb kell emelni a fűtést, mivel nagyobb mennyiségű meleg vízre lesz szüksége, mint korábban.

A melegvíz-tartály méretének növelése

Ahogy a neve is sugallja, a melegvíz-palack (vagy melegvíz-tartály) egy olyan melegvíz-tartalék, amely azonnali használatra készen áll- Amikor Ön csapot, zuhanyozót vagy fürdőt szeretne használni, azonnal kell a forró víz. A magas hőmérsékletű kazánból származó hő általában hőcserélő tekercseken keresztül jut el a hengerbe. A probléma akkor jelentkezik, ha a kazánt alacsony hőmérsékletű hatékony hőszivattyúra cserélik. Az alacsonyabb különbség (az előremenő és visszatérő hőmérséklet közötti különbség) azt jelenti, hogy kevesebb hő halad át a hőcserélőkön. A hőszivattyú úgy gondolja, hogy elegendő hő leadása nélkül végzi a dolgát, így a henger hőmérséklete nem éri el a kívánt szintet.

Erre az a megoldás, hogy a jelenlegi tárolót olyanra cseréljük, amelyet hőszivattyús melegvízre (HMV) terveztek. Csakúgy, mint a boyleres rendszereknél, a hőszivattyú-specifikus tartályoknál is az a fő különbség, hogy sokkal nagyobb a hőcserélők kapacitása. Így megnövekedett felületük van a hőnek a tekercseken keresztül történő átadására és a tartályban lévő víz felmelegítésére.

Hőszivattyú meleg víz prioritás

Ha egyszerre van igény meleg vízre és térfűtésre is, a hőszivattyú azt feltételezi, hogy sürgős a meleg víz, és addig csökkenti a helyiség fűtését, amíg a meleg víz tároló el nem éri a kívánt hőmérsékletet.

Aggodalmak a légiós betegséggel kapcsolatban

A Legionella egyfajta baktérium, amely meleg vizekben szaporodik. Ha figyelmen kívül hagyják, a legionella idővel fejfájást, köhögést és akár tüdőgyulladást is okozhat. A baktériumok általában soha nem okoznak problémát az elterjedt kazánrendszereknél, mivel a víz hőmérséklete túl magas. De a hőszivattyús melegvíz-rendszerek csökkentett hőmérséklete kedvezőbb feltételeket biztosít. Az egyszerű válasz erre az, hogy a hőszivattyú hőmérsékletét naponta egyszer 65°C fölé kell emelni, mivel a 60°C-os vagy annál magasabb forró víz elpusztítja a legionellákat.

Ha valamilyen oknál fogva a hőszivattyú nem tudja 60 °C fölé emelni a víz hőmérsékletét, akkor egy másodlagos fűtőelemre van szükség, például egy merülő fűtőre, amely a legtöbb palackhoz alapkivitelben tartozik. A vízfertőtlenítést a hagyományos intelligens rendszerek már automatikusan elvégzik.

Melegvíz készítéséhez levegő-víz hőszivattyú felszerelése

A melegvíz készítésére szolgáló levegő -víz hőszivattyú felszerelése kicsit több munkát igényel, mint egy hagyományos gázkazán felszerelése vagy korszerűsítése. Ezért mindig jobb szakképzett és professzionális hőszivattyú szerelő segítségét igénybe venni már a tervezésnél. Megújuló technológiával foglalkozó szakemberként az ingatlan méretét, a lakólétszámot és a fürdőszobákat is figyelembe véve pontosan méretezzük hőszivattyúját a melegvíz igényéhez. Így garantálhatjuk a rendkívül gazdaságos melegvízellátást egész évben. Könnyen elérhető melegvízellátást biztosítunk a túlméretezésből adódó drága melegvízszámlák nélkül.

All in One rendszerek

A hőszivattyú tervezésnél néha olcsóbbnak látszik, ha összeválogatjuk a berendezéseket mindenből a legolcsóbbat kiválogatva. Viszont ennek a módszernek az utólagos kára több millió forint is lehet. Ugyanis a különböző méretű, kapacitású és tudású készülékek nem képesek takarékosan és jól együtt dolgozni, csak ha erre tervezik őket. Ezért szinte minden hőszivattyú gyártó készít All in One rendszereket. Ezek a hőszivattyú kültéri -beltéri egységtől az általában beépített HMV tartályig mindent tartalmaz amire az ingatlanban szükség lehet. Ezek a rendszerek nagyszerűen tudnak együtt működni, egymást kiegészítik, és általában készítenek szoftvert is amellyel a teljes rendszer tesztelhető, vezérelhető. Ha esetleg valamilyen probléma van akkor a rendszer ki is jelzi a hiba okát, tehát a diagnosztikai rendszerük is nagyon fejlett. Az All in One rendszerek többféle teljesítményben készülnek, hogy mindenki megtalálja az ingatlana méreteinek megfelelőt. Ezért ugyanúgy találunk All In One rendszert a másfélszobás lakáshoz, és a többszáz négyzetméteres ingatlanhoz is. Az így összeállított All in One rendszer egyébként olcsóbb, mintha egyesével próbáljuk meg összeválogatni a berendezés összetevőit, és az élettartama is hosszabb.

További információért vagy árajánlat kéréséhez töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat. Hőszivattyú telepítő szakemberünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot egy gyors beszélgetés céljából, mielőtt kimennénk helyszíni felmérésre.  A helyszíni felmérés után tudunk árajánlatot adni a HMV tartályos hőszivattyúra, a beszerelés és üzemeltetés költségeire.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás