Klíma karbantartás

A klíma karbantartás egyszeregye.

Ki szeretné, hogy a gondosan kiválasztott légkondicionálóját évtizedek múlva is épp ugyanúgy élvezni tudja, mint a beszerelést követő, újdonság varázsával fémjelzett első napokon? Ha ez a kérdés egy előadáson hangozna el, biztos vagyok benne, hogy minden kéz a levegőbe emelkedne. Elektronikai eszközeink minősége az időtállóságban rejlik: ezért fontos, hogy a klíma karbantartás ne csak néhány évente, hanem rendszeresen megtörténjen.

A kulcs a rendszeresség

Ahogy tehát fent említettük, a klíma karbantartás legismertebb és legfeltűnőbb előnye, hogy sok évig megőrzi a készülékeket rendeltetésüknek megfelelő állapotban. De mit is jelent ez pontosan?

Bár a klíma karbantartás minden háztartásban egyformán fontos, nem árt tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek egy-egy esetben a szokásosnál is gyakoribb ellenőrzést kívánnak. Nem árulunk el nagy meglepetést: nagyon sok függ attól, hogy lakóhelyünk, és ezzel együtt a kültéri egység, milyen környezetben helyezkedik el. Bármilyen szerencsés fekvésű is azonban a lakhelyünk, legalább évente egyszer szükséges a klíma karbantartás – fűtésre optimalizált rendszerek esetében legalább évente kétszer.

Óvakodjon a nyárfától!

Minden szakmának megvan az “ősellensége”: a mezőgazdászoknak a szárazság, a mosógép szerelőknek a vízkő, azoknak pedig, akiknek a klíma karbantartás is szerepel a munkaköri leírásukban, a nyárfa termése. Talán nem gondolnánk erről az ártalmatlannak tűnő növényről, de a nyárfa kegyetlen klímagyilkos! Vattaszerű magjai, amelyek szinte egész májusban szállingóznak, betapadnak a kültéri hőcserélő lamellái közé, és ha nem avatkozunk közbe, teljesen eltömítik azt. Mi több, szövetszerű réteggé állnak össze, eső hatására pedig úgy megkeményednek, hogy teljesen elzárják a légáramlás útját. Emiatt borítékolható, hogy a készülék energiahatékonysága meredeken csökkenni fog, majd le is áll – sok esetben véglegesen Ezért érdemes az egyik klíma karbantartás időpontját közvetlenül a nyárfa szezon utánra szervezni.

A klíma nem rovarhotel!

A bogárhotelek, rovartanyák egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Örömteli jelenség, hogy sokan barkácsolnak vagy szereznek be a kertjükbe hasonló alkalmatosságot, hiszen a modern világunkban kertünkből kiszoruló hasznos rovarok így visszakaphatnak valamennyit természetes élőhelyükből. Sokan nem sejtik azonban, hogy klíma karbantartás nélkül a légkondicionáló kültéri és beltéri (!) egysége is rovarhotellé válik előbb utóbb – csakhogy ebből semmilyen előnyünk nem származik. A kíváncsi élőlények rendre bemásznak-berepülnek a készülékek dobozába, piszkot és ürüléket hagynak maguk után, majd rövid időn belül elpusztulnak, tetemeikkel a nyárfa virágához hasonlóan eltömítve a légáramlás útját. Ráadásul nemcsak a rovarokat vonzzák a klímák: ha nem vigyázunk, rágcsálók is könnyedén bejutnak, hogy megkóstolják az értékes alkatrészeket.

A klíma karbantartás egyet jelent a megtakarítással

Sokaknál leginkább a költségek merülnek fel kifogásként, amikor a klíma karbantartás elodázásáról van szó. Tény, hogy állandó kiadás az éves költségben onnantól kezdve, hogy klíma tulajdonossá válik az ember – ám ezt a költséget akkor értékelhetjük észszerűen, ha összevetjük egy elhanyagolt klíma költségeivel. Fekete-fehér tény, hogy a piszkos, poros klíma több energiát használ fel, hiszen a levegőáramlás eltömített útvonalai miatt a hőcsere egyszerűen nagyobb erőkifejtést, ezzel együtt több energiát igényel. Akár az addigi átlag 130-140%-ára is növelhetjük így a villanyszámlát! A klíma karbantartás elhanyagolásának legköltségesebb példája azonban az, amikor az alig néhány éve vett, jó minőségű klíma az elkoszolódás miatt menthetetlenül elromlik.

Klíma karbantartás után a légzés is könnyebb lesz

A klíma rendszeres karbantartása nemcsak pénztárcánk, de egészségünk érdeke is. Míg egy olyan légkondicionáló, amelyet tulajdonosa odafigyeléssel kezel és rendszeresen tisztíttat, javítja az életminőséget, az elhanyagolt légkondicionáló egyenesen veszélyes. Bár a sokat emlegetett legionellák a mai modern, split klímák korában szinte egyáltalán nem jelentenek már fenyegetést (inkább nagyobb épületek központi szellőzőrendszerében fordulnak elő), a készülékekben megtelepedő baktériumok és gombák is komoly egészségkárosodás kockázatát hordozzák magukban. Ha a klíma karbantartás nincs évi egyszer vagy kétszer elvégezve, a legmodernebb légszűrővel felszerelt légkondi sem tudja rendeltetésének megfelelően ellátni a feladatát.

Hamarosan itt a szezon, ne feledje: itt a klíma karbantartás ideje! Profi munka, kedvező árak: Klíma 24.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás