Bivalencia érték

Fűtésre optimalizált klíma vásárlása előtt a leggyakoribb kérdések, hogy mennyit fog fogyasztani a klíma, mennyire zajos, milyen extra szolgáltatásokat nyújt, illetve mit jelentenek a különböző jelölések? Az ugyanis mindenkinek feltűnik, hogy a SEER, SCOP, COP, EER, Bivalencia, energiaosztály,  A+++ és hasonló értékek mellett számok vannak, amelyek jelzik a klímaberendezés hatékonyságát.

A bivalencia érték

Az egyik ilyen nagyon fontos mutató, vagy érték a klímáknál a bivalecia érték. A bivalencia érték egy tiszta mutatója a klíma hatékonyságának. Ugyanis ez a feltüntetett érték jelzi azt a hőtartományt, amikor a klíma még le tudja adni az értékeknél feltüntetett kapacitást, optimális hatásfokot.

A fűtős klímák -nál minél hidegebb van, annál nehezebben tud jó hatásfokkal működni. Ezért egy -25℃-on is működő készülék -15℃-on működik a leggazdaságosabban, bár hazánkban ritkán van ennél hidegebb.

A bivalencia érték tehát megmutatja, mekkora az az érték tartomány, amelyen belül képes gazdaságosan és hatékonyan működni a klímaberendezés.

Minél szélesebb tartományt ölelnek át ezek az értékek, annál gazdaságosabban hűt, fűt az általunk vásárolt készülék.

Sokféle szempont szerint választható ki a klímaberendezés. Ilyen szempontok lehetnek:

  • Mennyit tudunk rákölteni maximum,
  • Hétvégi házba vásároljuk, vagy az otthonunkba,
  • Éjjel nappal menni fog a klíma, vagy csak kiegészítése lesz a meglévő fűtésnek,
  • Csúcstechnológiát is szeretnénk bele extra légszűréssel és speciális vezérléssel, vagy megelégszünk egy légszűrővel és távirányítós vezérléssel?
  • Hűtésre és fűtésre is használható legyen a klíma?
  • Mennyire legyen gazdaságos, energia hatékony?
  • Mennyire legyen halk a kültéri és beltéri egység?

Láthatjuk, hogy a klímaberendezést sokféle szempont alapján választjuk ki, de a fenti lista a legfontosabb szempontokat tartalmazza. Klímát 10-15 évre választunk, de nem ritka, hogy 20 25 évig is hibátlanul tud működni a klíma feltéve, ha rendszeresen és szakszerűen karban van tartva.

Hogyan válasszak jó klímaberendezést?

A fenti idő alapján célszerű alacsony fogyasztású, hűtésre fűtésre optimalizált klímaberendezést választani amelyik halk kültéri és beltéri egységgel rendelkezik. A háztartási készülékek jelentős része manapság már több éves garanciaidővel rendelkezik, ezek közül is kimagasló a klímaberendezésekre adott garancia idő, hiszen néhány gyártó akár 10 év garanciát is biztosít a klíma egyes alkatrészeire. A korszerű inverteres klíma sokáig képes kiszolgálni a felhasználói igényeket hibamentesen. A gyártó a berendezési adatokat általában tól-ig tünteti fel, tehát a használhatóság tartományát a laikus is könnyen leolvashatja. Fontos adat még, hogy mekkora az ingatlan mérete, amelyet fűteni szeretnénk a klímaberendezéssel. Minél nagyobb az ingatlan mérete, annál magasabb teljesítményű készüléket célszerű választani. Minden készüléken fel van tüntetve, hogy mekkora területű ingatlant tud optimálisan jó hatásfokkal kifűteni. Jó választás a -25℃-on is fűtő készülék, amelyik tartalmaz Wifi-n keresztüli vezérlési, beállítási lehetőséget, illetve csepptálca fűtést. A nagyon nagy hidegben is fűtő klímákban manapság már külön elektronika gondoskodik arról, hogy ne fagyjon le a kültéri egység. Erős fagyban a kültéri egység befagyna, ha nem lenne benne érzékelő, amely bizonyos hőmérsékleti tartomány alatt néha bekapcsol, Egy alacsony energiafogyasztású fűtést amely megakadályozza a kültéri egység befagyását, amely is folyamatosan és biztonságosan tud működni nagy hidegek esetén is.

Mi az a monovalens, bivalens?

Ha monovalens készülékről hallunk, akkor olyan hőszivattyús klímaberendezés -ről van szó, amelyik az egész ingatlan fűtését ellátja anélkül, hogy más rásegítő fűtés (gázcirko, infrafűtés stb.) is üzemelne. Ha tehát monovalens készülékről beszélünk, akkor a hőszivattyús rendszer képes egymaga ellátni a szükséges fűtést. A bivalens klímaberendezések, illetve hőszivattyúk esetén a nagy hidegben szükség van kiegészítő fűtésre is, mivel a kültéri egység a nagyon hideg miatt csak alacsony hatásfokkal lenne képes üzemelni, illetve befagyna. Ez a bivalencia érték alatti hőtartomány. Ez általában (jól kiválasztott klímaberendezés esetén) olyan érték, amelyet nagyon ritkán ér el az időjárás hazánkban. Jellemzően télen is -5℃ – 15℃-os hőtartomány a jellemző, csak bizonyos területeken, és hajnali időszakokban megy ennél is lejjebb a hőmérséklet. Mivel ilyenkor is szeretnénk használni a klímát fűtésre, ezért a gyártók kifejlesztettek egy nagyon hatékony és relatív alacsony fogyasztású kiegészítő fűtést amely a kifejezetten szélsőséges hidegben kapcsol be. Ez a kiegészítő fűtés hozzáadódig a hőszivattyú által termelt hőenergiához, tehát csak nagyon ritkán éri el a kiegészítő fűtés a kapacitásának 100%-át.

Kiegészítő fűtés mire jó?

A fűtésre optimalizált klímaberendezés adatai között általában szerepel a kiegészítő fűtés értéke is, ez a klíma teljesítményével arányosan növekvő érték, tehát általában 2kW-tól több tíz kW érték lehet a hőszivattyú kültéri egység méretének és kapacitásának függvényében. Minél nagyobb egy kültéri egység annál nagyobb kapacitású kiegészítő fűtésre van szükség, amely biztosítja a probléma mentes működést a leghidegebb napokon is. Mivel  a kiegészítő fűtés csak nagyon szélsőséges hidegben kapcsol be ezért évente csak pár órát működik a kiegészítő fűtés, így nem növeli meg jelentősen az áramszámlát, viszont nyugodtan pihenhetünk nagy hidegben is, nem kell aggódni a klíma megfelelő működése miatt.

Jó ár/érték arányú klíma

A klímaberendezések ára nagyban meghatározza, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az eszköz, amelyet meg szeretnénk vásárolni. A csúcstechnológiával felszerelt precíziós Japán klímaberendezések ára általában jóval magasabb, akár a duplája is lehet a hasonló teljesítményű Kínai klímákhoz képest. Cserében szinte hangtalan a készülék, valós A+++ energiaosztály, alacsony fogyasztás, intelligens légterelés, leolvasztás és kommunikációs funkciókat kapunk, sok garanciaidővel. A némileg olcsóbb nagyobb Kínai márkák is most már megbízhatóan évtizedes üzemidővel, probléma mentes használattal érhetők el, mivel a Kínai gyártók is nagyon gyors ütemben fejlesztik klímaberendezéseik technológiáját. A GREE, a Cooper & Hunter, vagy a Midea legjobb példák rá, hogy kiváló berendezéseket tudnak a Kínai gyártók is a falra tenni, nagyon kedvező áron.

Érdemes szakember véleményét kikérni a klímavásárlás előtt, hiszen egy jól kiválasztott klímaberendezés nagyon dob a komfortérzetünkön, illetve most már a pénztárcánkat is kíméli. A fűtésre optimalizált hőszivattyús klíma lehet az az eszköz, amely képes a gázt hatékonyan és egyszerűen kiváltani, ha már a gáz árát nem vagyunk képesek megfizetni.

Ha segíthetünk a fűtésre optimalizált klíma kiválasztásában, vagy tanácsra lenne szükségük a hőszivattyús fűtéshez akkor kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot, illetve válasszanak fűtésre optimalizált klíma berendezéseink széles kínálatából.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás