Fűtő klíma

A fűtő klíma 5 előnye

Egekbe szökő költségek, macerás kialakítás, óriásira nőtt ökológiai lábnyom – ezek a leginkább elterjedt tévhitek, amelyek sokakat visszatartanak attól, hogy fűtő klíma berendezésben gondolkodjanak. Ezek lehet, hogy igazak is voltak – valamikor, 30 éve, amikor a klímás megoldások még gyerekcipőben jártak… Most, 2021-ben klímával fűteni sokkal tudatosabb és olcsóbb(!) megoldás, mint azt valaha gondolnánk. Mai cikkünkben bemutatjuk a legfőbb előnyöket, amelyeket otthonában élvezhet, ha a fűtő klíma mellett dönt!

1, Gazdaságos

Természetes, hogy fűtőberendezés választása előtt a költségek jelentik az egyik legfontosabb szempontot. Hiszen lehet egy rendszer komfortos, dekoratív és gyors, ha közben kiviszi a pénzt az ablakon… A fűtő klíma mellett márpedig elsődlegesen a kedvezően alacsony költségek szólnak. Kezdjük is rögtön az elején, a kialakításnál! Ha a gázfűtés mellett döntünk, tetemes költségeket jelentenek az előzetes felmérések, a telepítés költségei, majd az évek során a szervizzel kapcsolatos kiadások. Ezzel szemben fűtő klíma rendszert telepíteni jóval egyszerűbb, ráadásul túlzás nélkül feleannyi költséggel számolhatunk, mintha a gázfűtést választanánk.

Az elektromos olajradiátorokra pedig teljes mértékben igaz, hogy csak úgy “zabálják” az áramot – ezt a következő bejegyzésben bővebben is kifejtjük.

2, Hatékony

A számok tehát nem hazudnak: további előnyöket ismerhetünk meg, ha vizsgáljuk a hatékonyságot is. Ebben pedig a COP és a SCOP értékek lehetnek segítségünkre.

A COP (coefficient of performance), azaz a jósági fok olyan arányszám, amely egy készülék energiafelhasználási hatékonyságát mutatja, a SCOP pedig ugyanezt egész évre vetítve (tehát nem hagyja figyelmen kívül a téli átlaghőmérsékletet, amibe akár a -10, -15 fok körüli értékek is beletartozhatnak).

Hogyan számoljuk ezt az értéket? Vegyünk egy hétköznapi példát. Egy elektromos radiátor 1 kW felvett elektromos energiát 1 kW hőenergiává alakít. Ezzel szemben egy modern fűtő klíma berendezésen keresztül 1 kW elektromos energiából 4, vagy csúcskategóriás készülék esetén akár 5 kW energiát nyerünk! Ez tehát azt jelenti, hogy a fűtő klíma a maga 4-5.5-ös SCOP értékével “legrosszabb” esetben is négyszer annyi hőt ad le adott energiafelhasználással, mint egy egyszerű elektromos fűtőtest

Ugyanezen rendszer mentén a gázfűtéshez is viszonyíthatjuk a fűtő klíma teljesítményét: ez alapján elmondható, hogy ha a készülékünk csupán COP értéke csupán 2.75 lenne, már akkor is gazdaságosabb lenne, mint egy gázfűtés – a mai klímák értéke pedig ennél magasabb, így a megtakarítás kézzel fogható.

3, Gyors és kényelmes

Néhány hónap vs. néhány nap: ennyi a különbség egy a gázfűtéses rendszer és egy hűtő- fűtő klíma telepítési ideje között. Míg előbbihez körülményes papírmunka, engedélyek szükségesek, ráadásul kéményt is kell létesíteni, a fűtő klíma beszerelése a Klíma 24 szakembereivel néhány órát vesz igénybe – az előzetes állapotfelméréssel, a vásárlás előtti szakmai tanácsadással együtt pár nap alatt elégedett klímatulajdonos lehet.

A gyorsaság és a kényelem persze valójában csak azután kezdődik, hogy használatba vettük a berendezést. Gombnyomásra szuper gyorsan eléri a lakás a kívánt hőmérsékletet – és ehhez nem is kell feltétlenül otthon lennünk! Hiszen klímaberendezéseink több mint kétharmada wifi-vel működtethető, így akár már munkahelyéről intézkedhet, hogy mire hazaér, meleg otthon várja.

4, Egészséges

Egy olyan légkondicionáló rendszerrel, amely hűteni és fűteni is képes, egész évben költséghatékonyan tarthatja optimális hőmérsékleten a lakást, akát távollétében is végezhet temperáló fűtést. Ezzel kiküszöböli a hőingást, ami sok esetben a penészesedés egyik okozója. A légszűrők tovább fokozzák a penész megelőző hatást, hiszen párátlanító hatásuk is van. A szűrő kiválasztásánál érdemes körültekintőnek lenni: a hűtő és fűtő klíma a port minden esetben kiszűri a levegőből, de sok esetben érdemes olyan típust választani, ami a baktériumok és mikroorganizmusok kiszűrésére is képes.

5, Környezetkímélő

A fűtő klíma gazdaságos energiafelhasználása nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetet is kíméli. Ez a pozitív hatás pedig kétszeresen visszahat a pénztárcánkra is! A fűtő klíma berendezést használók ugyanis a fűtési szezon (október 15. – április 15.) a magyar áramszolgáltatóktól igényelhetnek úgynevezett H tarifát, ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltató esetén pedig GEO tarifa is elérhető. Ezekkel a csomagokkal a fűtő klíma által fogyasztott áram költsége akár 30%-kal kevesebb lesz.

Meggyőzték a számok, és fűtő klímára váltana?

Ennyi információ nem elég, lennének még kérdései?

Mindkét esetben hívja a Klíma 24-et: örömmel állunk rendelkezésére!

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás