Fűtés hűtés klímával

A hagyományos fűtési módszerek helyett egyre több ember dönt a fűtésre optimalizált klíma vásárlása mellett. A vegyes tüzelésű kazánok koszt, füstöt és káros égéstermékeket állítanak elő a meleggel együtt, a hőszivattyúknál, illetve a hőszivattyús klímaberendezések működésénél ilyen szennyezőanyagok nem fordulnak elő. A földgázszállítás bizonytalansága miatt sokakban felmerült, hogy megéri klímával fűteni? A válasz egyértelműen igen! A klíma a fűtés során megújuló energiát hasznosít fűtésre, nem függ a földgáztól és nincs káros anyag kibocsátása sem.

Nullás rezsiszámla

Kiváló alternatíva, ha nullára szeretnénk kihozni a rezsiszámlát, hiszen napelemekkel kombinálva az áramszolgáltatótól sem kell függeni. A napelemekkel megtermelt áramot így világításra, fűtésre és meleg víz előállításra lehet fordítani. A klímával vagy hőszivattyúval történő fűtést nem kell terveztetni, engedélyeztetni, csak elég megvásárolni és a beszerelés után egyből használható.
A kifejezetten fűtésre használható klímaberendezéseket hívjuk „fűtésre optimalizált klíma” -nak. Ezek a split klímaberendezések úgy lettek megtervezve, hogy még nagy hidegben is, -25°C -30°C esetén is képes meleg vizet előállítani, fűteni. A fűtésre optimalizált klíma kültéri egysége úgy van kialakítva, hogy bírja a nagy hideget is jegesedés nélkül. A beépített rendszer tartalmaz jégtelenítő funkciót is, amely megakadályozza, hogy a képződő jég miatt a klíma nagy hidegben leálljon.
Régebben a klímaberendezéseket csak hűtésre lehetett használni. Ilyenkor a hűtőközeg, vagy töltőgáz (R32 vagy R410A a leggyakrabban használt hűtőközeg) a belső térben található hőleadót lehűti, (párologtatja a hőleadóban a gázt amely így lehűti a beltéri egységet) és rajta keresztül a levegőt. A gáz folytatja útját a rendszerben, és a kültéri egységben leadja a hőt, majd tovább megy a kompresszor felé, itt újra cseppfolyóssá válik, majd irány a fojtószelep és újra a beltéri egység. Ez a hűtés köre, belül hideg lesz, kívül meleg.

A klíma fűtésnél felcseréli a hűtés -fűtés irányát, és belül adja le a hőt amelyet a kültéri egységből vesz fel. A cseppfolyós gáznak nagyon alacsony a forráspontja (Kb: -30°C) de a külső levegőből fel tudja venni azt a hőt, amelyet a beltéri egységben lead.
A hőszivattyú hasonló elven működik, csak itt a hűtőközeg vizet melegít, vagy olyan további hűtőközeget (pl:fagyálló) amelyik cirkulál a rendszerben. A hőszivattyús rendszerben HMV tartályt, meleg vizes tartályt, fan-coil légkezelőket, beltéri a radiátorokra nagyon hasonló berendezéseket lehet elhelyezni, amelyek leadják a felvett hőt. Ha valakinek hőszivattyúja van, akkor akár medencét is tud vele fűteni, meleg vizet készít, és wifin keresztül különféle alkalmazásokkal tud kommunikálni a rendszerrel.

Olcsóbb lesz a fűtés klímával?

A fűtésre optimalizált, hűtő-fűtő klíma nagyon jó hatásfokkal rendelkezik. A hagyományos villany, vagy olajradiátor egy egységnyi áramból egy egység fűtőenergiát (hőt) állít elő, amelyet kW -al mérünk. Ez az érték a fűtésre optimalizált hőszivattyús klímáknál egy egységnyi áramból 4-5 egység hőenergiát képes előállítani, amely nagyon kedvező árú fűtést tesz lehetővé. Sok esetben a fűtés klímával olcsóbb, mintha ugyanezt gázzal tenné, az energia hatékonyság miatt. Azt, hogy egy klíma mennyire hatékonyan képes fűteni a COP érték mutatja meg. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a hőtermelő képessége a klímának. Természetesen a fűtésre optimalizált klímával is ugyanúgy lehet hűteni, mint a hagyományos, csak hűtésre alkalmas olcsóbb klímákkal.

Olcsóbb áramszámla érhető el a napelemmel és a bárki számára igényelhető H tarifával is, amely fűtési szezonban kínál nagyon olcsón áramot a megújuló energiaforrással működő hőszivattyús klímáknak.

Hogyan válasszak fűtésre optimalizált klímát?

A fűtésre optimalizált klíma kiválasztásánál fontos szempontokat is figyelembe kell venni, amelyek a hétköznapi használat során jelentőséggel bírnak. Mivel éjszaka is egy helyiségben tartózkodunk a klímaberendezéssel, ezért célszerű a halkabb készülékek közül választani, amelyek működése nem zavarja pihenésünket.

A fűtéshez folyamatos egyenletes hőleadás szükséges, ez lesz a titka az alacsony energia fogyasztásnak.

Ha jól van kiválasztva a klíma teljesítménye, akkor képes a helyiséget a kívánt hőfokon tartani anélkül, hogy folyamatosan ki-be kellene kapcsolgatnia a berendezést. A fűtésre optimalizált klíma egyik nagy előnye, hogy nagyon pontosan be lehet állítani az elérni kívánt hőmérsékletet, hiszen már fél fok eltéréssel vezérelhető a hőmérséklet beállítás. Ezzel elkerüljük, hogy az egyik pillanatban fázunk, nem sokkal később pedig már izzadunk, mint a hagyományos fűtésnél. A másik kedvező élettani hatása a klímának, hogy szűri és akár fertőtleníti is a levegőt. A klíma a beépített ventilátora segítségével mechanikus szűrőn fújja át a levegőt, ezáltal kiszűr minden apró porszemet részecskét, amit különben beszívnánk a levegőből. Aki fűtésre optimalizált klíma tulajdonos lesz előbb-utóbb észreveszi, hogy sokkal tisztább lesz a levegő, kevesebbet kell takarítani, nincs szálló por. Nyilván a karbantartásnál a szűrőket tisztítani is kell, de ez egy nagyon kényelmes és gazdaságos levegő szűrési módszer.

Levegő szűrés

Az asztmások, és az érzékenyek katalitikus, UV fény, vagy más fertőtlenítő módszerrel működő klímaberendezést is választhatnak, amely nem csak tisztítja, hanem fertőtleníti is a levegőt.
A fűtésre optimalizált klíma kültéri egységét célszerű úgy elhelyezni, hogy ne zavarja a szomszédok pihenését éjszaka sem. Az olcsóbb fűtésre optimalizált klíma között is van sok nagyon tartós és jól működő berendezés, aminek a hangértéke viszont magasabb. Ha meg tudjuk oldani, hogy nem lakott terület felé irányítjuk a kültéri egységet akkor viszont nem lesz probléma a szomszédokkal sem. Ilyen lehetőség, ha nem lakott a hátsó kert, utcafront stb. A drágább szegmensből válogatva az alacsonyabb zajszint garantált egyéb kényelmi funkciók mellett is.

A fűtésre optimalizált klíma mozgatja a levegőt a szobában, hogy a hideg és meleg levegő összekeveredjen. Ez a funkció a légterelő lamellák mozgatásával érhető el. Ezek a lamellák képesek horizontális, illetve vertikális mozgásra is, ezért biztosítani tudják az egyenletes hőmérsékletet az egész lakásban.

Ha Ön is szeretne klímával fűteni, fűtésre optimalizált klímát keres, esetleg hőszivattyút, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk a megfelelő teljesítményű rendszer kiválasztásában és felszerelésében.

Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás